De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus 2023 de tijd om te betalen, of zich te melden. 

De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus 2023. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden zodat rekening wordt gehouden met de zomervakantie van ondernemers. Het gaat om ongeveer 45.000 voor een groot deel kleinere bedrijven die zich nog helemaal niet gemeld hebben. Staatssecretaris van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) zegt zich wel zorgen te maken over deze groep en blijft benadrukken om zich te melden bij de Belastingdienst. 

Als je je niet meldt, dan is 15 augustus 2023 straks wel de datum waarop de betalingstermijnen gaan lopen. De Staatssecretaris benadrukt dat als er straks een deurwaarder op de stoep staat die eerst in gesprek gaat met de ondernemer zodat het dwangbevel niet meteen “aan de deur genageld” wordt.

Zo’n dwangbevel wordt wel de realiteit voor bedrijven die straks nog steeds niets van zich laten horen.

Hierbij zullen deurwaarders zich in eerste instantie richten op mensen die al een belastingschuld hadden voor de coronaperiode (pre-corona-schuld).

Deze bedrijven hadden jaren geleden dus al betalingsproblemen. Hierdoor is het twijfelachtig of deze ondernemingen wel levensvatbaar zijn zegt het ministerie van Financiën daarover. Dat er nog steeds niets is betaald betekent dat ze er “blijkbaar niet in geslaagd zijn om hun bedrijfsmodel zodanig aan te passen” dat ze voldoende winst boeken.

Bron: Accountancy Vanmorgen